Les gorges de Régalon

Gorges de Régalon

Nydelig fottur i “Les Gorges de Régalon”

Les gorges de Régalon er majestetisk. Høye, loddrette kalksteinsklipper stiger til værs på hver side av den trange passasjen. Enkelte steder er det så smalt at en er nødt til å gå på rekke og rad.

Les gorges de Régalon
Les gorges de Régalon

Les Gorges de Régalon er en liten canyon i Provence. Stedet er absolutt verdt et besøk om du befinner deg i området. Stedet ligger mellom landsbyene Mérindol og Cheval-Blanc på sørsiden av Lille Lubéron. Følg fylkesvei D973, og sving deretter inn på den lille grusveien som tar deg med til parkeringsplassen i nærheten. Veien er skiltet.

Gorges de Régalon
Gorges de Régalon

Fra parkeringsplassen er det bare å følge den lille stien som snor seg inn mellom furutrær, eviggrønne eiketrær og oliventrær. Etterhvert vil du få øye på noen kalksteinsklipper i bakgrunnen. Og når du nærmer deg, vil du se at stien fortsetter inn mellom klippene.

Stien slynger seg mellom loddrette klipper.
Stien slynger seg mellom loddrette klipper.
Enkelte steder er avstanden mellom klippene så kort at bare en liten lysstripe slipper ned.
Løft blikket. Enkelte steder er avstanden mellom klippene så kort at bare en liten lysstripe slipper ned.

Smalere og smalere

I begynnelsen er stien ganske bred og lett å gå. Men etter hvert blir den smalere og kalksteinsklippene tar liksom stadig mer plass på bekostning av stien.

Løft blikket. Der det er kortest avstand mellom klippeveggene vil du kun se en liten lysstripe. Du vil også kunne oppdage steiner som har rast ned, men som har vært så store at de ha kilt seg fast mellom klippeveggene ovenfor.

Gorges de Régalon
Gorges de Régalon

Stien er heldigvis tørrlagt om sommeren. Er du der på en annen årstid, kan du imidlertid risikere å ha vann til midjen enkelte steder.

Til tross for at stien er tørrlagt, er det allikevel veldig fuktig nederst i juvet. Spesielt på de stedene der passasjen er så trang at sola har problemer med å slippe til. Om du er der om morgenen før sola står i senit, er det nesten litt skumt enkelte steder.

Enkelte steder er stien blokkert av store steiner.
Enkelte steder er stien blokkert av store steiner.

Den vanskeligste delen

Det er i den smaleste delen av juvet at en finner de vanskeligste passasjene. Enkelte steder må du klatre over store steiner som har rast ned og som sperrer stien, for å komme deg videre. Det er snakk om maks 1 ½ meters høyde så det er egentlig relativt lett å klatre over. Det eneste som er litt kinkig er at det er så fuktig enkelte steder at steinene er såpeglatte.

Så snart en er kommet seg forbi denne delen, blir stien bredere igjen og vegetasjonen inntar juvet. Enkelte steder er det utrolig grønt og frodig.

Svalt

I selve juvet er det ganske svalt, selv på varme sommerdager. Du vil merke en temperaturforandring så snart du kommer deg ut av passet. Sola slipper plutselig til igjen, så på varme sommerdager kan det være ganske varmt midt på dagen.

Når du kommer til enden av passet, kan du enten snu og gå samme vei tilbake igjen (ca 1 ½ time), eller fortsette og ta en rundtur. Du har i såfall valget mellom å gå via Font de l’Orme eller via gården Mayorques (ca 2 ½-3 timer).

Ikke glem solkrem, solhatt og rikelig med vann!

FAKTA

  • Les gorges de Régalon ligger i Lubéron, mellom Mérindol og Cheval Blanc (D973). Veien er skiltet. Se kartet nedenfor.
  • På grunn av skogbrannfare, kan området være stengt enkelte dager i perioden 1. juni til 30. september. Det kan derfor lønne seg å ringe den automatiske telefonsvareren for å forsikre seg om at området ikke er stengt før en drar dit: tlf. 04 88 17 80 00
  • Tid: turen tar mellom 1 ½ og 2 ½ time alt etter hvor du velger å gå. Om du går samme vei tilbake, tar det ca 1 ½ time. Dersom du velger å gå tilbake via Font de l’Orme eller gården Mayorques tar det ca 2 ½ time.
  • «Une gorge» kan oversettes med fjellkløft, smalt pass, trang dal, canyon
Kart over omr
Kart over området.
Se etter gule turskilt om du er usikker på veien.
Se etter gule turskilt om du er usikker på veien.

Kart

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *