Provence

Provence er en historisk og kulturell provins i det sørøstlige Frankrike. Området omfatter middelhavskysten og strekker seg fra Rhône-elva i vest til Var-elva i øst, og er i dag en del av regionen Provence-Alpes-Côtes d’Azur.

Pavepalasset i Avignon
Pavepalasset i Avignon

Er Provence det samme som Provence-Alpes-Côte-d’Azur?

Mange nordmenn forveksler Provence med regionen Provence-Alpes-Côtes-d’Azur (PACA), men det er ikke det samme. Mens Provence er et historisk, kulturelt og geografisk område, er PACA et administrativt område.

PACA er en region som innbefatter flere departementer/fylker:


Regionen Provence-Alpes-Côte-d’Azur (PACA)

Provence, derimot, er et geografisk område som ligger mellom elvene Rhône i vest og Var i øst. Nice ligger med andre ord ikke i Provence, men på den franske rivieraen/Azurkysten (la Côte d’Azur).

Navnet Provence går tilbake til romertiden da området var en romersk provins – Provincia Romana.

Den franske Rivieraen – Côte d’Azur

Rivieraen er kystområdet som strekker seg fra Hyères i Frankrike til La Spezia i Italia. Den franske delen går under navnet «La Côte d’Azur» – Asurkysten.

Egentlig er ikke franskmenn helt enige seg imellom om hvor langt vestover Asurkysten strekker seg. En ting som er helt sikkert, er at den østlige grensa er Italia. Derimot er man ikke helt enige om hvor langt vestover området strekker seg. Noen mener at det kun er kystområdet i fylket Alpes-Maritimes (Cannes, Antibes, Nice… ) Andre mener Asurkysten strekker seg helt til Hyères og Toulon.

Den franske Rivieraen, La Côte d'Azur, Asurkysten
Den franske Rivieraen, La Côte d’Azur, Asurkysten – kjært barn mange navn

Vær og vind

Regionen har middelhavsklima med tørre, varme og solfylte somre. Vinteren er mild ved kysten, men kaldere innover i landet.
Den er også kjent for den kalde mistralvinden, en kraftig nordavind som ofte blåser med en vindstyrke på 20 meter per sekund (sterk kuling). Når det er mistralvind, føles det mye kaldere.

Røde valmuer
Røde valmuer – et kjent vårtegn i Sør-Frankrike

Når er det best å dra dit?

Midt på sommeren er det fint, men det kan bli veldig varmt – nesten litt for varmt dersom man ønsker en sporty ferie. Velg heller juni/begynnelsen av juli eller i slutten av august/begynnelsen av september.

Utsikt mot landsbyen Gordes
Landsbyen Gordes

Nyttige linker

Markedet i l'Isles sur la Sorgue
Markedet i l’Isles sur la Sorgue