Luberon

Lavendel

Røde valmueenger, lilla lavendelåkere, grønne vinranker og blå himmel. Luberon er nærmest et muntert fargekart om sommeren.

Regionalparken Luberon (Parc Naturel Régional)
Regionalparken Luberon (Parc Naturel Régional)

En fjellkjede og en regionalpark

Luberon er en fjellkjede som ligger midt i Provence. Fjellkjeden strekker seg fra Cavaillon i vest til Forcalquier i øst. Dalen La combe de Lourmarin, deler fjellkjeden i to. Dette området er ypperlig for den som elsker klatring.

En skiller mellom Petit Luberon i vest og Grand Luberon i øst, dvs den Lille og Store. Høyeste punkt er Mourre Nègre, 1 125 moh.

I 1977 ble fjellmassivet og en del av området rundt erklært regionalpark, Parc naturel régional. Området grenser mot Durance-elva i sørøst, og Vaucluse-fjellene i nord. Regionalparken har sin egen internettside. Den finner du her.

Okerlandsbyen Roussillon
Okerlandsbyen Roussillon.

Dramatiske landsbyer og frodig natur

Luberon fungerer nærmest som en magnet på turistene. Det er et frodig område og regionalparkens vakre landsbyer er kjent langt utover Frankrikes landegrenser. Kjente landsbyer er blant annet Gordes, Roussillon, Bonnieux, Menèrbes, Lourmarin

Luberon er også et rikt landbruksområde, som blant annet er kjent for vin, oliven, lavendel og frukt og grønnsaker generelt.

Klima

Klimaet er en blanding av middelhavsklima i sør og fjellklima i nord. En har derfor tørre, varme og solrike somre, og relativt kjølige vintre, især på nordsiden av fjellmassivet.

Gorges de Régalon
Gorges de Régalon

Fotturer og sykkelturer

Luberon egner seg ypperlig for både fot- og sykkelturer. Nede i dalen er det ganske flatt, andre steder er det mer kupert. Du finner vakre landeveier og avstanden mellom de forskjellige landsbyene er relativt kort.

Valmuer
Om våren blomstrer valmuene.

FAKTA

Luberons åslandsbyer

Enkelte steder kan du se små landsbyer som nærmest klatrer oppover åssiden eller klamrer seg fast øverst på en klippe. Disse landsbyene som ligger på nærmest ufremkommelige steder, ble bygd i den urolige middelalder-perioden. I dag kan de by på vakker utsikt og naturskjønne omgivelser, til glede for både turister og fastboende.

Landsbyen Bonnieux
Landsbyen Bonnieux

Landsbyen Gordes
Landsbyen Gordes

Nyttige linker

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *