Avignon

Avignon-broen og Pavepalasset

Avignon

Avignon er en by helt vest i Provence med i underkant av 100 000 innbyggere. Byen ligger 25 mil vest for Nice og er hovedbyen i Vaucluse. Avignon er først og fremst kjent for pavepalasset, broen Pont d’Avignon og ikke minst for sin store internasjonale teaterfestival.

Pavepalasset

Pavedømmet er så nært forbundet med Roma, at en har en tendens til å glemme at paven faktisk hadde sete i Avignon på 1300-tallet.

På begynnelsen av 1300-tallet var nemlig maktkampen i Roma blitt så ille, at pave Klemens V bestemte seg for slå seg ned i Avignon istedenfor. Seks andre paver skulle følge han. Avignon-pavedømmet varte fra 1309 til 1977.

Pavene har for lengst flyttet tilbake til Roma, men pavepalasset står igjen. Det er faktisk en av Europas største bygninger fra middelalderen. Det ble bygget fra 1335 til 1364, i to omganger.

Pavepalasset
Pavepalasset

Den halve broen

Broen Pont Saint-Bénézet, også kjent som Pont d’Avignon, er et annet kjent landemerke. «Sur le Pont d’Avignon» er dessuten en kjent fransk barnesang.

Det som kanskje overrasker mest, er lengden på broen. Broen stopper nemlig helt plutselig, midt ute i elven. Pont Saint-Bénézet ble bygget over Rhône-elven på 1100-tallet. Da broen sto ferdig i 1185, var den ca. 900 meter lang og hadde 22 buer. Dessverre har Rhône-elven fart ille med broen; Bare fire buer står igjen.

Le Pont d'Avignon
Den halve broen i Avignon, Pont Saint-Bénézet.

Både pavepalasset, den romanske katedralen Notre-Dame des Doms og broen Pont Saint-Bénézet står på UNESCOs verdensarvliste.

Øya Île de la Barthelasse

Fra Avignon-broen kan du se over til Île de la Barthelasse, en av Europas største elveøyer. Øya har et areal på ca. 7km2 og i underkant av 1 000 innbyggere.

Til tross for sin sentrale beliggenhet, finnes det ingen høyhus på øya. Øya er nemlig helt flat og Rhône-elven truer regelmessig med å gå over sine bredder.

Derimot finnes det store jordbruksområder på øya, samt campinglasser, noen privathus, og ikke minst store friluftsarealer. Det er blant annet vedlig fint å sykle rundt på øya. Når nordmenn drar ut i marka, drar Avignon-innbyggerne på Île de la Barthelasse.

Flyfoto av øya Île de la Barthelasse. Avignon kan du se øverst til venstre.
Flyfoto av øya Île de la Barthelasse. Avignon kan du se øverst til venstre.

Le Festival d’Avignon

Avignonfestivalen er en av verdens største teaterfestivaler. Festivalen finner sted hver sommer og er en meget populær teaterfestival som tiltrekker seg tusenvis av tilskuere fra både fjern og nær.

Ting å gjøre:

1. Utforsk byen

Avignon er en fin by å rusle rundt i. Start gjerne ved pavepalasset, fortsett forbi katedralen Notre-Dame des Doms og videre nedover til Pont Saint-Bénézet. Utforsk også resten av sentrum, og sett deg ned på en koselig café eller restaurant og slapp av. Du finner mange butikker, caféer og restauranter i området mellom turistkontoret og pavepalasset.

2. Besøk pavepalasset og den halve broen

Har du lyst på et litt mer kulturelt besøk, er en tur innom disse to severdighetene selvfølgelig et «must».

3. Teaterfestivalen

Er du der i juli, kommer du ikke utenom den store internasjonale teaterfestivalen. Da er hele byen omgjort til et enormt teater, og det spilles teater praktisk talt overalt!

4. Barthelasse-øya

Blir du lei av alle monumentene, er det bare å dra over på den andre siden av Rhônen. Det går to broer over til øya: broen Edouard Daladier og broen Europa.

En gate i sentrum av Avignon.
En gate i sentrum av Avignon.

FAKTA

 • Befolkning: 92 130 innbyggere (2015)
 • Beliggenhet: 25 mil vest for Nice og 10 mil nord for Marseille.
 • Høyde: 19moh i gjennomsnitt.
 • Klima: middelhavsklima med tørre, varme, solrike somre og relativt milde vintre
 • Markeder:
  • Frukt- og grønnsaksmarked: tirsdag morgen på Trillade, Montfavet og Monclar, onsdag morgen på Rocade,torsdag morgen på Avenue Wetzlar, fredag morgen på Pont des Deux Eaux og Monclar, lørdag morgen på Boulevard Limbert, søndag morgen på avenue Pierre de Coubertin;
  • Blomstermarked: lørdag morgen på Place des Carmes;
  • Bruktmarked: tirsdag og torsdag kl 7:00-16:00 på Place Pie;
  • Bokmarked: Første lørdag morgen i hver måned, Cours Jean-Jaurès.
  • Loppemarked: søndag morgen på Place des Carmes
 • Turistkontor: 41 Cours Jean Jaurès, 84000 Avignon, tlf. 04 32 74 32 74

Gjennomsnittstemperatur for Avignon

  Mai Juni Juli August September Januar
Middeltemperatur 16.9 20.5 23.7 23.3 19.5 5.8
Høyeste middeltemperatur 22.5 26.3 30.0 29.5 25.0 9.8

Hentet fra yr.no.

Landsbyer i nærheten:

 • Villeneuve-lès-Avignon: 3 km
 • Isle-sur-la-Sorgue: 22 km
 • Les Baux-de-Provence: 28 km
 • Fontaine-de-Vaucluse: 3 mil
 • Gordes: 4 mil
 • Arles: 4 mil

Bykart

Avignon ligger 25 mil vest for Nice og 10 mil nord for Marseille

Nyttige linker

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *